Hoivatyö ansaitsee modernia johtamista


Hoiva-alalla on käynnissä suuri murros: yhä useampi hoiva- ja hoitoalan ammattilainen miettii alanvaihtoa. Syyt ovat moninaiset, mutta ei liene salaisuus, että moni on tyytymätön myös johtamiseen. Millaista hoivan johtamisen sitten pitäisi olla?
Hoivamme-yrityksen toimitusjohtaja, hoiva-alalla 30 vuotta vaikuttanut Christina Varsamäki ajattelee, että keskeistä johtamisessa on arvostus työntekijöitä kohtaan. Hoivatyö ansaitsee modernia johtamista.
“Kun hoitajien ja muiden ammattilaisten kokema arvostus lisääntyy, paranee viihtyvyys ja jaksaminen työssä – ja totta kai lopulta myös hoiva.“
”Väitän, että se näkyy jokaisessa kohtaamisessa asiakkaan kanssa, jos hoitaja kokee arvostusta ja voi itse hyvin”, Varsamäki toteaa.
Arvostuksen tunteen lisääminen on yksi syy, miksi Hoivamme haluaa tarjota henkilöstölleen esimerkiksi vastikkeetonta osakkuutta vuoden kestäneen työsuhteen jälkeen.
Pelkkään rahalliseen palkitsemiseen arvostuksen näyttäminen ei kuitenkaan jää, vaan mikäli kaikki sujuu kuten Christina suunnittelee, niin kiitos tulee kuulumaan myös arjessa ja onnistumisista iloitaan yhdessä.
Hyvä johtaja tukee, osallistuu ja kannustaa
Johtajan tärkeä tehtävä on tukea henkilöstön työhyvinvointia ja kokemusta työn mielekkyydestä. Hyvä keino tähän on yleisesti huomioida työntekijöiden työn ja muun elämän yhteensovittaminen – asia, joka muodostuu hoiva-alalla usein haasteeksi kun työtä tehdään kolmivuorotyössä.
Työhyvinvointia hoivatyössä voidaankin tukea myös osallistamalla työntekijöitä arkityön kehittämiseen. Varsamäen mielestä johtajan pitää sekä osallistua että osallistaa.
“Pelkkä hallinnollinen rooli ei ole vielä hyvää johtajuutta, ainakaan meillä.“
”Ajattelen, että johtajan pitää olla läsnä ihmisille: tukea, kuunnella kannustaa ja ohjata. Ja johtajan pitää osata myös vaatia asioita. Teemme töitä ihmisten elämänlaadun ja terveyden parissa ja välillä työ on vaativaa. Yhdessä tehden siinä voi kuitenkin onnistua”, Varsamäki sanoo.
”Ja hoiva-alalla ihminen voi oikeasti jättää jäljen, kun kohtaa ihmisiä arvostavasti ja kuunnellen. Työn merkityksellisyyttä on vaikea kuvailla, se on ihan omaa luokkaansa. Todella palkitsevaa. Muistutan siitä aina.”
Hoivatyön johtajan tärkein tehtävä on ymmärtää ihmisyyttä
Hoivatyössä keskeisintä on Varsamäen mukaan lopulta se, että ollaan ihmisenä ihmiselle ja voi olla läsnä.
”Arjen huiskeessa johtajankin on maltettava pysähtyä. Yksikin katse tai kosketus voi olla merkittävä.“
”On tärkeää, että ihminen kokee tulleensa kuulluksi. Kyky mennä toisen asemaan ja ymmärtää hänen näkökulmaansa auttaa monesti suhtautumaan tilanteeseen ja toimimaan”, Varsamäki sanoo.
Christina Varsamäellä on paljon omakohtaista kokemusta hoivatyöstä, erilaisista esimiehistä ja johtamisesta.
”Kun sain ensimmäisen harjoittelupaikkani terveydenhoitajana vanhuspuolella, ihastuin täysin vanhusten hoivaan. Kaikki se elämänkokemus, tarinat ja Suomen historia, joita työssäni pääsin asiakkailta kuulemaan kosketti kovasti. Vaikka ala ei ole kaikkien mielestä se vetovoimaisin, hurahdin työskentelyyn ikäihmisten parissa täysin. Haastan kaikki ihmiset näkemään alan mahdollisuudet, sillä se voi totisesti viedä sydämen. Alassa on paljon innostavaa kehitettävää – tämän takia Hoivammekin on olemassa”, Varsamäki kertoo.